Rabufnire cu tocmeala

Cum poti tu, farmacist educat si om bun, sa conditionezi eliberarea unui produs care se poate prepara in farmacia ta (si poate in alte doua, trei din TOT  Clujul) de cumpararea celorlale doua produse de pe reteta? Nu pentru ca nu ai substantele necesare, nu pentru ca nu ai timpul necesar sa prepari pe cat de repede are pacientul nevoie. Nu. De asemenea stii ca posibilitatile omului sa-si gaseasca remediul au scazut mult in momentul in care ai refuzat sa ajuti. Activitatea ta de farmacist a fost utilizata impotriva sanatatii unui om.
Cum si de ce?

Exista o lege.*

 Ii spune “LEGE nr.81 din 9 mai 1997 privind exercitarea profesiunii de farmacist, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romania”. La articolul trei (Art. 3.) al acestei legi spune asa:

JURAMANTUL FARMACISTULUI
Art. 3. – (1) În exercitarea profesiunii, farmacistul trebuie să dovedească devotament, corectitudine, disponibilitate şi respect faţă de persoana care i se adresează pentru procurarea medicamentelor necesare.
(2) În activitatea de preparare şi de eliberare a medicamentelor, având deplina răspundere a acestora, farmacistul are drept de decizie.
(3) La absolvirea instituţiei de învăţământ, farmacistul va depune următorul jurământ:
“În întreaga mea activitate voi da dovadă de o atitudine profund umană faţă de om şi colectivitate. Voi respecta demnitatea şi personalitatea bolnavului, exercitând profesiunea cu conştiinciozitate, respectând normele de etică şi de deontologie farmaceutică. Voi fi corect cu mine însumi şi cu confraţii mei, cărora le voi cere colaborarea, şi nu voi refuza să le acord sprijinul, când mi se va cere, în interesul bolnavului. Nu voi accepta sub nici un motiv ca activitatea mea de farmacist să fie utilizată împotriva sănătăţii şi vieţii omului. Voi fi răbdător şi înţelegător faţă de cel care, datorită bolii, nu-mi acordă respectul cuvenit. Jur, pe onoare, în mod solemn şi liber!”
(4) Profesiunea de farmacist este o profesiune liberală. Farmacistul nu este funcţionar public.
Juramantul acesta este rostit de fiecare farmacist – in acea  prima zi din care devine farmacist.
*Aceasta este o rabufnire mica provocata de tot haosul din domeniul sanitar, rabufnire de rusine. Rusine ca baltesc intr-o profesie care isi pierde din ce in ce mai mult esenta.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s